Lifestyle | 'Wilt u er een tasje omheen?'

Plastic tasjes. We kennen het niet anders.
Het is makkelijk, het is in de meeste gevallen (nog) gratis en het word je bijna altijd automatisch aangeboden. Waarom zouden we die afslaan als het onze net nieuw gekochte spullen netjes en heel thuis brengt?


Voor mij gaat het automatisch; 'Wilt u er een tasje omheen of gaat het zo mee?'.
Ik betrap mezelf er ook wel eens op dat ik het zeg maar dat het dan zo automatisch gaat dat het fout gaat; 'wilt u er een bonnetje om heen?'.  Rare blikken of een klant die in de lach schiet is dan vaak het gevolg. Gelukkig kunnen ze het waarderen.
Maar ik krijg ook steeds vaker klanten die een opmerking maken van; 'geven jullie die dan nog zo mee?'. Ja, nog wel.

Binnen een jaar geen gratis plastic tasjes meer
Vorige week kwam ik een artikel tegen waarin werd aangekondigd dat er binnen een jaar een verbod op de plastic tasjes komt. Het gaat hier dan vooral om de plastic tasjes die voor eenmalig gebruik worden gebruikt en vervolgens thuis weer in de vuilnisbak verdwijnen.
Wel moet er nog onderzocht worden om welke plastic tasjes dit gaat en word er later bekend gemaakt hoe ze de uitfasering in werking gaan zetten.
Nu moet ik eerlijk bekennen; 70% van de plastic tasjes die ik gebruik belanden inderdaad ook in de vuilnisbak, maar we hebben ook een lade waar we plastic tasjes in bewaren. Deze plastic tasjes die kunnen wij dan weer her gebruiken.
Wel moet er nog onderzocht worden om welke plastic tasjes dit gaat en word er later bekend gemaakt hoe ze de uitfasering in werking gaan zetten.

Hoi eco tassen
Nu is het zo dat we bij de HEMA sinds een kleine paar maanden de eco tassen hebben. Een tas die je voor minimaal 2 euro (ligt er aan wat voor formaat) aanschaft en vaker kunt gebruiken en het belangrijkste; eentje die niet van plastic is. Zelf heb ik hem uiteraard ook. Nu moet ik wel zeggen dat ik hem nog niet echt voor het winkelen heb gebruikt. Maar ik zie wel steeds meer mensen voorbij komen die hem ook echt gebruiken voor het winkelen. Kijk, het zijn dan wel geen super de luxe tassen, maar om gewoon even je gewinkelde aankopen er in te doen en vervolgens niet opgescheept te zitten met al die plastic tasjes die dan weer in de prullenbak belanden, dat kan ook ergens wel handig zijn.
Want; de prullenbak is minder vol, jij bent zuiniger wat betreft het milieu en je hebt alvast een tasje voor de volgende keer! En daarnaast wij (bij de HEMA) hebben hem in een aantal kleuren maar (daar kwam ik laatst achter door een klant) ook met een aantal leuke printjes.

Bye plastic tasjes
Ik denk dat het best wel eens zou lukken, de plastic tassen eruit binnen een jaar.
Want zoals ik in hier boven ook al zei; ik hoor steeds vaker de opmerking dat wij ze nog wel gratis mee geven. Blijkbaar is het dus niet meer zo vanzelfsprekend als dat het vroeger was. Want inderdaad; bij de AH betaal je al voor een stevige plastic tas en zie je toch wel dat veel mensen met een eigen tas komen.

Ik denk dat ik mijn automatische piloot maar even ga aanpassen zodat ik over een tijdje geen fouten er mee maak en vraag of ze het bonnetje mee willen..

Ps; wat vinden jullie van het plaatje van hier boven? Aangezien ik op het moment van schrijven geen internet had en dus geen foto kon zoeken, heb ik er zelf maar eventjes eentje gemaakt. Niet een foto maar een illustratie.
Wat vinden jullie van mijn geweldig nagetekende plastic tasjes?

Maak jij nog vaak gebruik tijdens het winkelen van plastic tasjes?
En wat vind jij er van als het er echt binnen een jaar uit gaat?4 opmerkingen

 1. Ik heb nog een hele berg plastic tasjes liggen, die gelukkig een beetje aan het krimpen is omdat ik steeds vaker zelf een tas meeneem tijdens shoppen/ boodschappen en omdat ik die plastic tasjes altijd herbruik.
  Ze dienen erg goed als zakje voor mijn mini vuilnisbakjes, zakje voor de fietszadel voor als het weer eens regent en zelfs om dingen in te pakken :)
  Ik herbruik de plastic tasjes altijd - al heb ik steeds vak

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een goed artikel! Ik neem vaak als ik boodschappen doe of even naar de drogist ga mijn eigen tasjes mee! Maar met winkelen is dat toch net even anders.. zonde eigenlijk om elke keer een tas van de H&M enzovoort mee te nemen, maar het is zo standaard haha! xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Om boodschappen te doen, heb ik een heel assortiment herbruikbare zakken liggen. Als ik ga shoppen, stop ik kleine artikels in mijn handtas maar voor kleding ed vind ik een plastic tas nog wel handig. Thuis worden ze dan gebruikt als vuilniszak voor kleine vuilbakken en om de kattenbak te verversen. Ik verzamel ze allemaal en er gaat geen enkele van verloren.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ohh, ik ben hier ook heel slecht in. Ik probeer altijd standaard een oud plastic tasje in mijn normale tas te doen maar dan gaat het toch weer fout wanneer ik het dan gebruik want dan vergeet ik het weer terug in mijn tas te doen, oeps!

  BeantwoordenVerwijderen