Lifestyle | Feelgood book: Start where you are

Inmiddels alweer een paar weken geleden ontving ik een persbericht over het boek Start Where You Are. Toen ik het bericht even snel door las begonnen er al nieuwsgierige vlinder rond te fladderen in mijn buik. Normaal ben ik helemaal niet van dit soort (wat ik dan als zweverig zie) boeken, maar deze trok gek genoeg mijn aandacht. Nadat ik nog een keer goed het bericht te gelezen had besloot ik te kijken of ik er eentje ter recensie kon aanvragen. Zo gevraagd, gelukt en ontvangen. Vandaag vertel ik jullie dan ook waarom ik dit boek graag wilde lezen en wat ik er van vind!


Om jullie even een idee te geven zal ik eerst even de achterflap beschrijving met jullie delen:Ja, zoals de achterflap dus al laat doorschemeren; een boek dat je jezelf en jouw leven beter leert kennen. Totaal geen leesboek en eentje waarbij je even lekker onderuitgezakt kan zitten lezen. Nee, Start Where You Are is een boek waarbij je moet nadenken en moet graven om zoveel mogelijk en zo duidelijk mogelijk dingen op papier te krijgen. Tuurlijk, niks moet maar het is wel het leukste om dit zo goed mogelijk in te vullen en dan om het later weer met een glimlach terug te kunnen bekijken. Lekker zweverig allemaal, dat wel! Maar fout is dat ook zeker niet, daar ben ik wel achter gekomen!

Wat vind ik er van?
Vóórdat ik aan het invullen van de bladzijdes begon heb ik eerst zo’n vijf keer door het boek gebladerd. Gewoon omdat het onwijs leuk geïllustreerd is en het is opgevuld met mooie en sterke quotes. Die quotes alleen al zetten je aan het denken, maar als je dan naar de andere bladzijde gaat kijken moet je nog harder denken; want hoe ga je de opdracht zo mooi, met diepgang en goed mogelijk op papier neerzetten? Het is een uitdaging om niet het simpelste en het eerste wat in je op komt neer te zetten. Of tenminste; omdat ik niet perse een zweverig persoon ben is het voor mij al een uitdaging om langer opzoek te gaan naar een dieper antwoordt.


Buiten dat het een heel creatief boek is, vond ik de vragen ook gewoon heel goed bedacht. Onwijs interessant kan je het ook wel noemen. Bij iedere bladzijde die je om slaat moet je dieper gaan nadenken. En dieper gaan graven en van het gevonden graafsel (ik maak gewoon nieuwe woorden hier) weer een antwoord formuleren die je voorheen nog niet bedacht had kunnen hebben. De vragen dagen je uit om dieper te gaan en dat vind ik bijzonder. Dat – bewijze van spreken- een simpel boek je een andere kijk op bepaalde dingen van jezelf en van jouw leven kan geven. Dan moet het wel goed in elkaar zitten en er heel lang over nagedacht zijn. En dat merk je. Ik probeer iedere dag zo’n één a twee bladzijdes in te vullen. Zo doe ik niet alles in één keer en blijft het iedere keer weer een verrassing!


Al met al; ik denk dat ik nieuwsgierig werd en dat dit boek mijn aandacht trok omdat het niet een vanzelfsprekend boek is. Ik heb wel vaker een invulboek in mijn handen gehad, maar die trokken mij niet allemaal. Deze op één of andere manier wel. Misschien was ik wel gewoon nieuwsgierig naar hoe dit in elkaar zou zitten en of dit wat voor mij zou zijn. Daar heb ik nu een antwoord op; want ik vind hem leuk, ik kan hem jouw aanraden als je een keertje iets anders wilt én meer inzichten over jezelf wilt krijgen (en dan weer op een niet standaard manier) en het is gewoon weer even iets verfrissends en daarbij iets anders dan een ‘normaal’ boek. Zeker leuk voor de afwisseling dus!


Als je dit boek in de boekenwinkel zou zien liggen; zou je het dan meenemen?

2 opmerkingen

  1. Wauw, heel gaaf! Ik ben dol op dit soort boeken (net als de Wreck This Journal).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vind dit soort boeken altijd heel leuk! Helaas heb ik nooit de tijd en het geduld om dit soort boeken in te vullen. Heb er nog een aantal liggen die vragen om ingevuld te worden.

    BeantwoordenVerwijderen