Bloggen | Mijn blog dip + 3 tips om er vanaf te komen

Als ik één ding heb geleerd in de jaren dat ik nu met mijn blog bezig ben, is dat wel dat het belangrijk is dat je je passie voor het bloggen blijft houden en dat het vooral geen 'moeten' moet worden. Maar hoe zorg je er nou voor dat het dus niet als moeten gaat voelen en je er plezier uit kunt blijven halen? Met heel veel liefde deel ik graag mijn tips en gedachtes over dit vraagstuk!


Laat ik aftrappen met het feit dat bloggen een toffe, mooie en vooral fijne hobby is. Want zoals ik al vaker in mijn blog tips benoemd heb, ben jij de baas van jouw blog en bepaal jij dus wat er online komt en wanneer dit is. Het feit dat bloggen ook de mogelijkheid biedt om jouw andere passies en interesses te combineren maakt het hele plaatje compleet. Er is tenslotte niemand die je tegenhoudt omdat jíj de baas bent. Hoe gaaf is het dan ook als lezers reacties achter laten en je merkt dat mensen de moeite nemen om jouw blogs te lezen en een reactie achter te laten? Dat is toch wel héél mooi, hé? En wees eerlijk, want hoewel dit absoluut niet de reden moet zijn dat jij een blog bent gestart, is het wel een hele toffe bijkomstigheid, toch?

Maar dan...
Als we dit verhaaltje dan even voortborduren dan zou het bloggen op een gegeven moment zelfs iets automatisch moeten gaan worden. Vaak (niet altijd natuurlijk want voor sommige ís bloggen werk) naast je school of werk leven zou je kunnen zeggen dat je er nog een baan bij hebt; bloggen. En dan niet eens omdat je er bakken met geld mee verdient maar gewoon omdat je er zoveel uren per week in steekt. Omdat het zo lekker loopt ga je er nog meer tijd en energie in steken, want ja; je voelt dat het moet. Maar dan gaat het fout. Want in die laatste zin staat het al..  MOET. En dan, zo maar uit het niets, lukt het niet meer. Hoewel je nog wel de drang voelt om iets te maken krijg je niks uit de vingers, weet je niet waar te beginnen en krijg je het gewoon niet af. Je hebt inmiddels 36 onafgemaakte artikelen en ideeën in je concepten staan maar je krijgt het niet voor elkaar om dit met een goed gevoel af te maken. En als je wel een artikel tot een mooi end krijgt voelt het niet 100% goed.

Herkenbaar? Dit was zo'n twee maanden (of misschien nog wel langer geleden) geleden bij mij het geval. Ineens lukte het niet meer. Ik had stress en waar normaal bloggen dan een fijne afleiding kan zijn werkte dit ineens niet meer. Hoe graag ik ook wilde, het lukte niet en ik kreeg het dan ook écht niet voor elkaar. Inmiddels zijn we een paar maanden verder en komt die blog flow stukje bij beetje weer terug. Wat ik daar voor gedaan heb zijn drie dingen:

#1: Accepteer de dip
Hoe hard dat stemmetje ook tegen je roept dat je nog iets online moet zetten en dat je die ene blog post nog moet posten op Facebook: negeer het en probeer het zoveel mogelijk (of eigenlijk gewoon helemaal) los te laten. Ik heb mezelf, door de drukte met andere dingen, gelukkig al vrij snel bij neer kunnen leggen; want het lukte gewoon ECHT NIET.

#2: Ga op onderzoek uit: waarom lukt het niet meer?
Als je dan eenmaal hebt geaccepteerd dat je in een zo wel bekende 'blog dip' zit en je het even hebt laten rusten, ga dan eens op onderzoek uit. Want waar ging het mis? Postte je te veel? Wilde je te hard gaan? Vond je de onderwerpen niet meer uitdagend genoeg waardoor je niks meer uit de vingers kreeg? Kijk of je de reden kunt vinden waardoor het niet meer lukte en bedenk of je daar een oplossing voor kunt bedenken. Ik kreeg het niet meer voor elkaar omdat ik het gevoel had dat ik iets moest online zetten. En daar komt het woordje moet in voor dus ging het fout.. Hierdoor blokte mijn inspiratie om überhaupt iets te maken en kreeg ik het dus niet voor elkaar om iets nieuws (en waar ik 100% achter zou staan) online te zetten. Maar één ding wist ik inmiddels wel zeker; ik wilde absoluut niet stoppen met bloggen!

#3: Ga andere leuke dingen
Het klinkt misschien heel gek en tegendraads maar het heeft bij mij heel erg geholpen. Bloggen lukte toch niet en waarom zou ik dan met een chagrijnige kop de hele tijd naar die tikkende cursor moeten gaan staren? Het is natuurlijk niet zo dat er dan vanzelf iets zou komen te staan. Ik heb het bloggen op dat moment even naast mij neergelegd en ben gewoon totaal andere dingen gaan doen. En het hielp; want juist hier kreeg ik weer nieuwe inspiratie door om te gaan schrijven en ideeën die ik wilde gaan uitwerken! Dit heb ik dan ook niet gelijk gedaan, maar dit ben ik nu langzaam maar zeker weer aan het oppakken. Iets met niet te hard van stapel lopen, haha.

Als ik eerlijk moet zijn dacht ik dat ik nog meer tips zou hebben, maar als ik nu ga bedenken wat ik nog meer heb gedaan zou ik het eigenlijk niet meer weten. Ik heb dan ook niets meer gedaan en ik voel die flow nu langzaam maar zeker terugkomen. Het belangrijkste is denk ik dat je het accepteert, hoe stom dat ook is. Maar geloof mij; als bloggen je passie is dan komt die flow vanzelf wel weer terug als de tijd rijp is. En je lezers trouwens ook:). Maar let wel op; doe dan alleen hetgeen waar jij 100% achter staat. In mijn geval is dat dus écht alleen iets online zetten als ik er 100% achter staat. Ook al is dat misschien maar één keer in de twee weken.. Jij bent de baas want het is JOUW blog dus jij bepaald wat en wanneer het online komt:). En daarom deel ik deze iets wat aan de veelte lange post wel met jullie. Want ik weet zeker; ik ben de enige niet!

Heb jij al eens in een blog dip gezeten?

2 opmerkingen

  1. Heel herkenbaar dit, ik had er toevallig de afgelopen weken last van. Waar ik normaal 4 blogs per week uit mijn mouw schud, lukte het nu gewoon niet. Ik had er niet eens zin in. Ik heb het inderdaad maar een beetje gelaten voor wat het is en andere leuke dingen gedaan, ik voelde me er niet eens schuldig over dus dat is fijn ��. Ik merk nu dat de zin en inspiratie langzaam terug beginnen te komen, dus wie weet lukt het binnenkort weer wel. Ik zie 't wel ��. In ieder geval fijn om te lezen dat ik niet de enige ben!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zo herkenbaar! Ik ben ook ooit gestopt, omdat het een beetje als een verplichting begon te voelen. Ook deed ik niet meer wat ik zelf echt leuk vond, maar meer wat (ik dacht dat) anderen leuk vonden. Zo blij om weer te bloggen, vind het nu weer helemaal leuk. Vooral tip 3 is een goede, als je andere dingen gaat doen, krijg je vanzelf inspiratie. Of je kunt een stukje tikken over iets leuks wat je gedaan hebt :)

    BeantwoordenVerwijderen