Personal | Waarom het werken in de winkel met sint en kerst leuk is.

Kinderen zijn er al weken vol van; Sinterklaas is weer in het land en dat kan niet, niet gevierd worden.
Gelukkig hebben zij niks of in ieder geval vrij weinig door, wat betreft de Zwartepieten discussie.
Maar alle sinterklazen bezorgt, die 5 december en de dagen daarvoor, heel wat stress.
Want wat moeten ze dit jaar weer schenken? Of beter nog, hoe kunnen ze inkopen doen zonder dat het geen verrassing meer is? En wat dacht je van de stress die het mee brengt tijdens het winkelen?Sinds Sinterklaas en zijn pieten weer in het land zijn is het zoals altijd weer een hele happening.
De intocht, de cadeautjes maar ook dit jaar speelt weer iets meer de discussie mee.
Gelukkig zijn er nog genoeg volwassene die zich daar maar weinig tot niks van aantrekken en zich bezig houden met het echte werk; de sinterklaas uithangen en het verzinnen van de leukste cadeautjes.
Want daar gaat het voor de kinderen om; de cadeautjes.

'Wil je deze even snel in een tasje doen? Hij mag het niet zien!'
Ouders, broers, zussen, tantes, oma's en opa's. Iedereen probeert het weer zo leuk en creatief mogelijk in te vullen. Het ene gezin met alleen cadeautjes en de andere met surprises en oh die leuke versjes.
Maar 1 ding hebben ze gemeen; zo goed en stiekem mogelijk inkopen doen zodat het een leuke verassing blijft. Anders is het tenslotte geen cadeautje meer.

Zo heb ik al een paar keer klanten gehad die vol stress bij de kassa kwamen en dan zo stiekem en zo onopvallend mogelijk nog even iets extra's wilde afrekenen. 
In plaats van dat ze 'goedemorgen/middag' zeiden, begonnen zij de begroeting met 'Zou je hier even snel een tasje omheen willen doen?'. En als het kindje of de cadeautjes krijger iets te dicht in de buurt kwam van de kassa, dan mocht diegene ineens toch nog even een extra rondje door de winkel doen 'ga nog maar even kijken bij de kleding of je nog iets leuks ziet schat, ik kom zo!'. Je ziet de stress in de klant haar of zijn ogen terwijl ik gewoon heel rustig dat gene in een tasje doe en doe alsof er niets aan de hand is. Zo heeft de cadeautjes krijger het minst snelle door dat er iets is wat hij of zij niet mag zien en ga ik geen gekke taferelen uithalen omdat ik stiekem diezelfde stress voel.
Want spannend is en blijft het toch wel, ook voor een winkelmedewerker!

De leukste periode van het jaar
Buiten het feit dat dit ik dit de leukste tijd van het jaar vind (sinterklaas en kerst), vind ik dit ook de leukste tijd om te werken.
Want juist door de bovenstaande momenten maakt dit weer extra leuk. Naast de mensen die stiekem een cadeautje kopen en het verstoppen in hun binnenzak en nog even iets extra's kopen om dat te verbloemen, komen ze ook vaak om advies vragen. Want wat koop je nou voor je vrouw, zusje, nichtje of een collega?
Gelukkig hebben wij bij de HEMA de leuke Blijmakers maar ook de mooie Return to Sender lijn die een hoop mensen blij maakt. Deze dingen zijn vaak qua prijs precies goed en worden bijna altijd wel goed ontvangen. Het is iets leuk, iets kleins en vaak heb je er ook nog wat aan.
Precies goed voor een (in dit geval) sinterklaas maar ook zeker (met oog op deze nieuwe en laatste maand van het jaar) kerst cadeautje!
En dat allemaal zonder stress.. 

*Deze post had eigenlijk woensdag online moeten komen. Maar omdat het voor de weken voor kerst telt, kan het als nog vandaag (op 5 december, D-day) online! Want ook in de kerst periode geld deze stress..

Heb jij je sinterklaas (en misschien kerst) cadeautjes al in huis?
En hoe los jij dit op tijdens het shoppen?
EN; vier jij vanavond sinterklaas, zo ja op welke manier? 


9 opmerkingen

 1. Aaaah wat een super leuk artikel. Dit herken ik helemaal. Ik werk zelf bij parfumerie Douglas en sint en kerst is toch wel de leukste tijd van het jaar! <3

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb de meeste cadeautjes al in huis en ik moet bekennen dat ik veel online besteld heb deze keer. Met als naam NIET OPENEN, voordat iemand hier in huis mijn pakketje weer openmaakt en weet wat ik geshopt heb hihi.

  Ik heb afgelopen dinsdag thuis Sinterklaas gevierd met suprise maar ga het vanavond en morgen nog eens vieren. Vanavond bij mijn schoonfamilie met kleine kindjes dus dat is wel schattig en morgen gewoon gezellig samen mijn oma, nichtjes, neefjes etc. Ik heb er nu al zin in :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. HAHAH die is wel slim inderdaad.. het zou jammer zijn als ze er van te voren al achter komen..:)

   Verwijderen
 3. Leuk artikel weer Fleur! Ik wist helemaal niet dat je bij de HEMA werkt, lijkt me leuk! Wij doen helaas niet aan Sinterklaas, haha. Het is ook niet zo leuk als je geen broers of zussen hebt, vind ik. We doen wel aan kerst en ik heb de eerste cadeautjes al in huis, een yankee candle kaars en een YSL blush/lipstick voor mijn moeder! Alvast een fijne sinterklaasavond! xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Superleuk! ik heb een tijdje bij de intertoys gewerkt in deze periode, heel druk, maar echt leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een leuk artikel om te lezen zeg! Ik snap het helemaal, ik vind het zelf ook leuk om in deze tijd te werken in de winkel x

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb 8 jaar bij intertoys gewerkt, daar wil je in deze tijd echt niet werken haha. Daar gaat het niet zo "gezellig" eraan toe met bv klanten die een hele waslijst hebben van hun kinderen en een paar dagen voor sinterklaas nog even alles willen halen. Echt k heb verhalen waar je kaak van op de grond valt zo asociaal haha.
  Werk nu bij Lucardi, echt zoveel chiller, heerlijk!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Herkenbaar haha! Werk daar zelf ook achter de kassa :) Inderdaad druk, maar heel leuk! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mijn vriend en ik werken allebei bij een bedrijf dat rondom Sinterklaas en de Kerstdagen het allerdrukst is. Prima natuurlijk, en ik vind het altijd een gezellige tijd, maar ik merk wel dat ik de kerstdagen uitgeteld ben en dat uitgebreid kokkerellen er dan niet meer bij is!

  BeantwoordenVerwijderen