Personal | Be yourself it's okay

Jezelf presenteren. Dat doe je eigenlijk dagelijks en begint al heel vroeg. Vroeger presenteerde je je door dat ene mooie rokje aan te doen, of je nou wel of niet ging voor dat knotje of dat je moeder nog even een Mini Mouse klipje in je haar klikte. Naarmate we ouder worden en we alles zelf moeten gaan doen, ga je er meer over nadenken. Want hoe wil jij je presenteren? Wat wil je dat anderen van jouw vinden of hoe wil je dat ze jou zien?
Wat zullen ze wel niet denken
Als ik terug kijk op de afgelopen, pak ‘m beet 5 jaar, ben ik er onbewust heel erg mee bezig geweest. ‘Want als ik dit zeg, wat zou diegene dan wel niet van mij denken? Of als ik deze combinatie kleding aan doe, zullen ze me dan niet met rare blikken na kijken? En als ik hier een presentatie over geef, zullen ze me dan uit of toe lachen? Of ik houd mijn mond wel, ondanks dat ik het juiste antwoord wél weet, want straks vinden ze me een nerd. (Is daar wat verkeerd mee? Mijn jongere ik vond van wel blijkt..). Ik denk dat ik zo nog wel even een paar alinea’s kan door gaan.

Ben jezelf met een logische draai
In de afgelopen jaren ben ik er ook achter gekomen hoe je deze gedachtes uit kunt zetten en of je schijt kunt hebben (even lekker grof gezegd) om wat andere denken, vinden of zeggen. Want het is immers belangrijk hoe jij jezelf voelt en dat hoeft en mag eigenlijk niet afhangen van een ander. Jij bent wie je bent en moet gewoon jezelf kunnen zijn, dan presenteer je jezelf simpelweg het beste. Daarnaast denk ik ook dat het vooral iets is wat in jou zit. Hoe jij bent bepaald op welke manier jij je open stelt naar ander mensen. Hoe jij voor het eerst binnenkomt bij je schoonouders, je eerste sollicitatie gesprek, je je intake gesprek voor je nieuwe opleiding hebt of hoe je waar dan ook over komt. En ik denk door jezelf te zijn, dat je de gedachtes en de drukte die op dat moment door jouw hoofd spoken over hoe iemand anders over jouw denkt, dan wel het makkelijkste uit kunt zetten. Juist omdat mensen je dan niet kwalijk kunnen nemen dat je zo bent en zo ergens op reageert.

Maar er zijn natuurlijk wel grenzen. Je kan natuurlijk niet in je joggingbroek naar een sollicitatiegesprek waar ze allemaal in pak lopen. Dat komt en niet goed over en dat laat zien dat je je niet goed hebt voorbereid. De grens van het ‘ik ben mezelf’ en ‘het gaat toch een beetje anders’ ligt denk ik aan het stukje waar jij je toch een klein beetje minder jezelf moet kunnen zijn en je moet kunnen aanpassen aan de omgeving waar jij je op dat moment presenteert. Maar dan wel weer in zekere zin dat je toch jezelf bent. We kunnen zeggen dat je er dan een logische draai aan moet kunnen geven. Ook denk ik dat je die logische draai overal kunt gebruiken, zowel formeel als informeel en online als offline.

Essena O’neill heeft de logische draai niet gevonden
De aanleiding dat ik dit schrijf is eigenlijk de ‘happening’ rondom Essena O’neil. Want zij heeft deze ‘logische draai’ duidelijk niet gevonden. Als we haar, maar ook haar vriendinnen die een ‘tegen’ filmpje online zette, moeten geloven, is zij er in beide gevallen vanuit gegaan van wat mensen van haar zouden moeten vinden en denken. Zij heeft deze foto’s en het filmpje over dat zij sociale media fake vindt, duidelijk niet gemaakt vanuit het perspectief dat zij zichzelf is. En of het dan waar is of niet denk ik dat we er wel een goed voorbeeld uit kunnen halen, want zo moet het dus niet! Want als zij de dingen die zij deed en heeft gedaan vanuit haar hart had gedaan en het op de manier zoals zij écht is had gepresenteerd, had het wel zo kunnen zijn maar was het ook echt geweest. Want als je jezelf bent, het op jouw eigen manier doet, dan meen je het en sta je achter de dingen die je doet!

En wat wil je nou eigenlijk zeggen Fleur?
Maar wat ik nu met dit artikel wil zeggen is eigenlijk heel simpel; ik denk dat het ook op sociale media mee telt hoe je doet en hoe je dingen over brengt. Als je namelijk Esenna na gaat doen, dan zullen mensen snel door je heen kijken en presenteer je jezelf niet goed. Met andere woorden; ben jezelf maar weet waar en wanneer je je moet aanpassen en ben daar trots op. Want als je jezelf bent, dan is het real en als het echt is dan kan het niet fout zijn.


Ben jij veel bezig met de vraag wat mensen van jouw vinden en of denken?

2 opmerkingen

  1. Ik denk zo vaak na; wat zullen anderen vinden, denken, zeggen.. Maar ik probeer het een beetje af te leren..

    Liefs Irene

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Die vind ik leuk, 'ben jezelf met een logische draai'. Die logische draai is voor veel op social media ook écht niet te vinden. Ik heb er soms ook een beetje moeite mee.. vooral op Instagram, kijk daar het liefst al niet meer naar al die 'happy' plaatjes uit Amerika ect, want 9 van de 10 x geloof ik er geen bal van haha. Mooie lay-out Fleur, hele verandering dat strakke. Ziet er goed uit! x

    BeantwoordenVerwijderen