Theezakjes vraag | Liever in de gevangenis of ben je liever dakloos?

Het is donderdag en dat betekend dat ik weer een nieuwe theezakjes vraag heb klaar staan! Deze keer is het een vraag waar je misschien toch wel even wat dieper voor moet graven. Simpelweg omdat je er niet zo een, twee, drie even een antwoord op kan geven. Want als je zou moeten kiezen; zit je dan liever in de gevangenis of ben je liever dakloos?
Ja, dat is best wel een pittige vraag he? Ik denk trouwens wel dat je er een goed gesprek (waar deze vragen voor bedoeld zijn) over kunt houden. Want in eerste instantie was ik er hevig van overtuigd dat ik in dit geval liever voor de gevangenis zou gaan (omdat je dan simpel gezien nog een dak boven je hoofd zou hebben), maar toen ik deze vraag aan een collega stelde wist ik het ineens niet zo zeker meer. Want wat is nou eigenlijk beter? JA, geen van beide natuurlijk.. Maar ja, we moeten iets kiezen. Dus wat zou ik doen?

Laat ik even beginnen met de voor en nadelen van beide keuzes op een rijtje te zetten:
Gevangenis:
Voordelen: Je hebt een dak boven je hoofd een bed en krijgt eten.
Nadelen: Je zit daar vaak met een heleboel mensen, hebt geen vrijheid en je kan er niks aan veranderen tot je vrijgelaten wordt (als je dat überhaupt al wordt). 
Dakloos:
Voordelen: Je hebt de vrijheid in de zin van je kan staan en gaan waar je zelf wilt en je kan alleen zijn op de momenten dat jij dat nodig hebt. 
Nadelen: Je hebt geen standaard dak boven je hoofd, hebt niet altijd eten en een slaapplek. Je hebt (vaak) weinig tot geen geld te besteden. 

Tja en wat moet je dan? Als ik moet afgaan op de voordelen dan zou ik inderdaad voor de gevangenis kiezen. Je hebt daar in ieder geval wel nog de benodigdheden om te overleven. Maar zou ik dat willen? Zou ik de hele dag en nacht opgesloten kunnen zitten en zelf niets willen en kunnen bepalen? Als je dakloos bent heb ben je niet verzekerd van een dak boven je hoofd, maar je kan wel nog gaan en staan wat je wilt. En je hebt lieve mensen in de wereld die je af en toe eens wat geven.. Als ik heel eerlijk ben; ik weet het echt niet. Maar omdat ik toch íets moet kiezen zou ik in dit geval liever in de gevangenis willen zitten dan dakloos zijn. En dat is dan alleen omdat ik móet kiezen. Anders zou ik natuurlijk geen van beide kiezen, maar die keus is er niet. 

It's your choice: Als je zou MOETEN kiezen; zou je dan liever dakloos zijn of zit je liever in de gevangenis opgesloten? 

4 opmerkingen

 1. Ik zou liever dakloos zijn. Er zijn in Nederland zoveel opvangcentra en er bestaat nog zoiets als een uitkering. En ik denk dat je jezelf als dakloze best wel tegenkomt, je leert dan om vanuit de kern voor jezelf te zorgen en bent aangekeken op je eigen krachten. Ook leer je misschien de kleine dingen die mensen voor je doen waarderen. Ja, ik zou dakloos worden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hmm.. Ja dat is zeker ook iets wat mee speelt, via die weg had ik er nog niet over nagedacht!

   Verwijderen
 2. Liever dakloos! Ik heb veel liever m'n vrijheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. oei lastig hoor, ik ga voor gevangenis denk ik... moet er niet aan denken om dakloos te zijn!

  BeantwoordenVerwijderen