Theezakjes vraag | Wat zou je nu het liefst aan je jongere zelf willen vertellen?

Het is donderdag en dat betekend dat het weer tijd is voor een fris en fruitige theezakjes vraag. Deze week heb ik een vrij persoonlijke vraag uitgekozen. Want als je nu eens terug naar je jongere zelf zou kijken, wat zou je dan het liefst nu aan je jongere zelf willen vertellen?


Als ik terug kijk naar mezelf in mijn jongere jaren (het klinkt net of ik nu héél oud ben..) dan zie ik twee verschillende jongeren versies van mezelf. Eentje waar ik echt nog klein, verlegen en onzeker was en eentje waarin ik steeds meer uit dat schilt kruip, zekerder word en ook het verlegen zijn achter me laat. En tegen die eerste versie van mezelf wil ik vandaag het een en het ander vertellen, juist omdat ik daar nog zo klein, onzeker en verlegen was.

Wat ik nu aan mijn jongere zelf zou willen vertellen
Ik kan zo een heel boek schrijven over mijn jongeren zelf. Juist omdat ik nu weet hoe het allemaal gaat lopen. Juist nu ik weet dat die onzekerheid, die verlegenheid en dat meisje dat het liefst héél ver in dat ene piepkleine hoekje duikt er wel gaat komen. Verder dan ze toen zelf dacht en ooit gehoopt had. Daarnaast zou ik haar willen vertellen dat die gedachten, die drang om dingen goed te willen doen en zichzelf te bewijzen, zich op een goede manier gaat uiten. De manier waardoor er later, nu dus, deuren spontaan open gaan. Omdat dat klein verlegen en onzekere meisje dat het liefst in het hoekje zit het toen stiekem wel al wist. Ze kon en kan meer dan de leraren destijds zeiden. Maar ik wil mijn jongere zelf ook vertellen dat het nog best een aardige lange weg is. Een weg met veel ups maar ook zeker de nodige downs. Ik wil zeggen dat ze zeker niet moet opgeven en altijd moet doen wat goed voelt. Want doen wat goed voelt en de drang dat als je iets wilt je het ook echt kan, die hebben mij gemaakt tot wie ik nu ben. Als laatste zou ik nog tegen mijn jongere zelf willen zeggen dat ik nu ook nog steeds niet weet of dit, dat pad dat ik hierboven beschrijf, wel het juiste pad is en mij (ons) ook ergens gaat brengen uiteindelijk. Maar zoals ik het nu beleef zit dat goed en is dit het juiste pad.  


Wat zou je nu tegen je jongere zelf willen vertellen?

3 opmerkingen

 1. Moeilijke vraag! Toevallig kijk ik nu ook een serie waarbij mensen tijdreizen. Ik weet niet of ik dingen zou vertellen die gaan gebeuren... Maar wel advies geven. Ik vraag mij namelijk af dat als ik bijvoorbeeld zou vertellen aan iemand dat hij/zij een kind gaat krijgen en ze het kind Kees gaan noemen. Of ze dat dan nog doen omdat ze het zelf willen, of omdat ze gehoord hebben dat het 'moet/gaat gebeuren'.... Hmm.

  Liefs, Susan

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wauw, hoe inspirerend kan een theezakje zijn, haha! Ik zou willen vertellen dat mijn jongere zelf verder kan komen dan ooit gedacht en dat de dingen waar ik toen van droomde de moeite waard zijn om achteraan te gaan. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een interessante vraagstukken komen er van die theezakjes af. Ik zou ook wel op een boek naar m'n jongere zelf uitkomen.

  BeantwoordenVerwijderen