Bloggen | De échte reacties

Elke blogger heeft of krijgt er wel mee te maken; reacties van lezers waar je uit kunt halen dat ze het artikel niet hebben gelezen en vaak alleen maar reageren met één of twee woorden. Reacties die letterlijk niks toevoegen aan de blog post of niet slaan op de eind vraag die bloggers vaak stellen. Vandaag wil ik het dan ook hebben hoe je een échte reactie kunt achter laten. Een reactie die écht leuk is en dus goed gewaardeerd wordt.


Want eerlijk is eerlijk; de reacties waaruit je kunt halen dat de lezer echt de tijd heeft genomen om jouw artikel te lezen en een reactie achter te laten met een oprechte reactie erin die zijn het áller leukste! Daarom hier wat handige tips om échte reacties achter te laten.

Vind je een artikel fijn en of goed om te lezen? Laat het de blogger weten
Een van de dingen die bij mij voorop staat is dat ik alleen een reactie achter laat als ik echt wat met het artikel heb. Iets heb in de zin van het oprecht fijn vond om te lezen, wat met de tips kan of gewoon even wil laten weten wat voor plezier ik had tijdens het lezen en welke gedachtes er los kwamen. Simpelweg een reactie dus waaruit de blogger kan halen dat ik het artikel heb gelezen.

Laat hartjes of likes achter als het niet lukt
Simpelweg is dit net zo als bij het bloggen; zet iets niet online als je er niet helemaal achter staat. Dit geld denk ik ook voor een reactie; heb je wel in je hoofd wat je van het artikel vind maar krijg je het er niet uit in het comment scherm? Laat het voor wat het is en stuur je liefde door bijvoorbeeld in Bloglovin het artikel te like. Of op Facebook, dat kan natuurlijk ook!

Geen ‘leuk’ of ‘mooi’ maar breid je reactie uit
De ‘leuk’ en ‘mooi’ reacties zijn not done in blogland, dat mag inmiddels denk ik wel duidelijk zijn. Maar als je nou niet verder komt en je het wél oprecht leuk (want dat kan natuurlijk ook) of mooi vindt, vertel er dan bij waarom je het leuk vindt of waarom je het mooi vindt. Zo lijkt het niet gelijk een neppe reactie en wordt hij uitgebreider waardoor hij meer oprecht is en dus ook zo over komt.

En de belangrijkste; wees oprecht

Als laatste denk ik wel dat deze het aller belangrijkste is; wees oprecht als je iets zegt. Vindt je het leuk wat je gelezen hebt? Vertel dat aan de blogger en maak dan ook vooral duidelijk waarom je dit leuk vindt of waarom jou dit aanspreekt! Vindt je het wel een sterk artikel maar ben je het niet helemaal met de mening van de blogger eens? Vertel dit dan ook! Dat zijn oprechte en gemeende reacties!

Hoe zorg jij ervoor dat je een échte reactie achter laat? 

2 opmerkingen

 1. Susan | susanblogt.nl9 mei 2016 om 11:34

  Helemaal mee eens! Zelf probeer ik ook altijd uitgebreid te reageren :) Word zelf namelijk ook niet blij van zo'n 'inhoudsloze' reactie op mijn eigen blog...
  En ik zie dat je jouw lay-out hebt aangepast, ziet er leuk en fris uit!
  Liefs, Susan

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik typ eigenlijk meestal maar gewoon wat in me opkomt wanneer ik comment, en let er dan wel op dat het iets leuks is. In uitzonderlijke gevallen geef ik een minder positieve mening maar nooit op een afkrakende manier. Ik heb een beautyblog en ik denk dat dat nog veel vatbaarder is voor de 'leuk' comments. Maar ach.

  BeantwoordenVerwijderen