Bloggen | Hoe ziet blogland er over vijf jaar uit?

Afgelopen week las ik ergens een blog over hoe zij haar blog in de toekomst zag. Deze blog zette mij aan het denken, want; hoe ziet blogland er over, pak ‘m beet, vijf jaar uit? Bestaat blogland dan nog wel of verdwijnt dit langzaam? Ik besloot het gewoon eens op papier te zetten en ik ben benieuwd; hoe denk jij hier over?Ik denk dat het niet raar is om te zeggen dat er dingen langzaam maar zeker veranderen in blogland en dat video, of we het nou leuk vinden of niet, steeds meer terug komt en een grotere rol gaat spelen. Kijk naar Mascha met Vlogloss waar vloggen iets dagelijks is geworden en Teske met haar weekvlogs. De vlogs zijn bijna niet meer van hun platform weg te denken.

Mooie toevoeging
Het afgelopen jaar heb ik stage gelopen bij een videoproductie bedrijf en inderdaad; ik zie wel waarom veel bloggers er naast nog gaan filmen. Met film, bewegend beeld, kun je nog net even iets extra’s toevoegen aan de boodschap die jij wilt overbrengen. Of het nou een product, een avontuur of iets is wat je alleen maar verteld; door de lichaamstaal die je door het bewegende beeld over brengt komt het net nog even iets meer over. En ik denk dan ook dat dit zeker een toegevoegde waarde is om toch wel een youtube kanaal te beginnen naast je blog.

Over 5 jaar
Als ik dan nadenk over hoe het er hier over 5 jaar uit zou zien; ik denk dat video een nog grotere rol speelt maar dat het bloggen nooit helemaal weg zou vallen. Desondanks denk ik wel dat het gaat minderen en dat meer mensen naar video overstappen. Juist voor dat kleine beetje dat het extra geeft. Maar omdat het schrijven ook gewoon ontzettend fijn kan zijn en er genoeg mensen, like me, zijn die liever achter de camera in plaats van ervoor zitten; het bloggen zou eigenlijk niet kunnen verdwijnen.

En hoe nu verder?
En dan is het nog een kwestie hoe jij en ik dit verder gaan doen. Ik ben namelijk niet een persoon die zelf graag voor de camera staat. Laat mij maar gewoon de dingen achter de schermen regelen, filmen en editen; dat vind ik allemaal prima zolang ik mijn eigen stem of hoofd niet hoef terug te zien. En als mijn verwachtingen uitkomen dan zien we wel weer verder. Misschien ben ik tegen die tijd wel van gedachten veranderd en sta ik ineens wel vóór de camera in plaats van erachter. Voor nu houd ik het in ieder geval nog even veilig bij het schrijven en foto’s maken, dat is nog altijd prima te doen!

Hoe denk jij dat blogland er over vijf jaar uit ziet? 

8 opmerkingen

 1. Ik denk persoonlijk dat social media alles zal overnemen.. Mensen lezen steeds minder blogs, want alles moet snel gaan en een artikel lezen vraagt tijd. Er zijn meer en meer instagram bloggers en idd ook de video's doen het goed.. Even snel een vlog bekijken terwijl je aan het koken bent.. lekker makkelijk en snel! Ik sta zelf ook niet graag voor de camera, kwestie van die angst eventjes te overwinnen :)
  Liefs,
  Eefje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hmm.. Daar zit inderdaad ook nog wel in. En je ziet natuurlijk nu ook steeds vaker 'Instagram blogs' voorbij komen dus wie weet nemen inderdaad niet de vlogs het bloggen over maar juist social media. We gaan het zien!

   Verwijderen
 2. Interessant om te lezen! Ik denk ergens dat het vloggen het ook niet heel lang meer de trend gaat zijn; het kost namelijk best veel tijd om vlogs te kijken en ik denk dat iedereen het steeds sneller even tussendoor wil kunnen doen. Dus social media worden denk ik belangrijker. Ik hoop wel dat gewoon de geschreven blogartikelen ook blijven bestaan :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik hoop dat het vloggen zich niet uit gaat breiden, ik blog namelijk bewust en vind vlogs nooit leuk. Wel leuk om hierover na te denken... Ik hoop dat ik over 5 jaar met nog evenveel plezier blog en blog lees!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik denk hetzelfde als jij. Bloggen heeft een tijdje een piek gehad qua populariteit, en nu zijn de video's aan de beurt. Maar net als kranten zal bloggen ook niet zomaar verdwijnen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind vloggen helemaal niet leuk en vind ze ook niet leuk om te kijken, ik lees liever. Ik ga gewoon lekker door met bloggen op de ouderwetse manier ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind vlogs ook niet leuk, ik kijk ze gewoon niet - soms ééntje omdat het van een kennis is of zo...
  Ik lees ook liever!

  BeantwoordenVerwijderen