Photoshop | Tutorial: Oneffenheden weg stempelen

Herken je dat? Heb je net zo’n mooie close up foto van een mooie bloem genomen, open je hem op groot scherm, zit er een vliegje op.. BUMMER! Dat is jammer! Gelukkig was daar Photoshop om alle oneffenheden weg te werken. En hoe? Dat leg ik je in deze tutorial uit!


Dat je met photoshop nieuwe werelden kunt laten openen – en nog mooier kunt laten lijken – dat weten zelf de niet photoshop gebruikers. Met photoshop kan (bijna) alles. Zo ook iets verwijderen wat je niet op de foto wilt hebben. En of dat moeilijk is? Ja, misschien voor de eerste keer als je het niet nog niet helemaal door hebt; maar daarna kun je er alle kanten mee op. Zo ook bij het weg halen met de kloonstempel tool.

Voor deze tutorial heb ik een simpele foto gemaakt van de ananas dop van een USB stick met twee nagellak vlekjes die op mijn vloer zitten. De Ananas willen we heel graag houden maar de roze vlekjes die horen er niet thuis.. Let’s get started!


#1 Open de foto die je wilt bewerken in Photoshop en activeer de kloonstempel tool. Stel de grote van de tool, ik doe hem vaak net iets kleiner dan het plekje dat ik wil bewerken.


#2 Het klonen werkt als volgt: ga een stukje in dit geval boven omdat de strepen verticaal lopen, het eerste stukje staan dat je wilt weg werken. Houd de alt knop in gedrukt, nu wordt het rondje gevuld met een rondje en een soort kruis erin. Dit is als het ware de stempel. Om het ‘inkt’ op je stempel te voegen klik je tegelijkertijd je rechtermuis knop in.


#3 Als je nu het met je muis op het stukje dat je wilt weg werken gaat staan, zie je – als je het goed hebt gedaan – het stukje dat je zojuist op je stempelpad hebt gestempeld. Als je dan weer klikt met je rechtermuis knop plaatst hij het stukje op het stukje dat je weg wilt hebben.


#4 Nu is het een kwestie van dit de hele tijd herhalen tot je de oneffenheid hebt weg gewerkt.


Nog een paar tips om het zo netjes en zo onopvallend mogelijk te doen:
- Als er verticale of horizontale strepen in zitten – net zo als bij mijn laminaat – zorg dan dat je met die strepen mee werkt. Als je het anders gaat doen dan gaat het stukje dat je weg werkt opvallen en dat is natuurlijk niet de bedoeling.
- Werk als het niet zo’n groot stuk is, zo klein mogelijk. Dit maakt dat je het niet super netjes hoeft te doen wil je dat het niet opvalt omdat je dan steeds maar hele kleine stukjes verplaatst.
- Als het patroon moeilijk te volgen is omdat het bijvoorbeeld in een onscherp gedeelte valt; zorg dan dat het in verhouding met kleur – schaduwen, overbelichting ect.- wel klopt; want ook dan valt het mensen al vaak minder op.


Het is even pielen in het begin, ik heb er ook zeker even over gedaan om het voor elkaar te krijgen. Maar als je het eenmaal door hebt en het vaker doet is het zo’n handige tool!

Wat is jouw favoriete photoshop tool?

Wat zou je de volgende keer in een tutorial willen zien?

2 opmerkingen

  1. Ik heb zelf dit programma niet maar heb wel andere dingen die ik gebruik om de foto's net even mooier te laten tonen :-)

    BeantwoordenVerwijderen