Bloggen | Waarom zou je een blog beginnen?

Er zijn genoeg blog posten waarin duidelijk wordt verteld wat géén redenen zijn om een blog te beginnen. Maar waarom zou je dan wel een blog beginnen? Omdat het (gelukkig) ook leuk kan zijn om een blog te beginnen heb ik een lijstje gemaakt met redenen waarom je een blog zou kunnen beginnen. Lees je mee en of vul je hem aan?


Omdat je houd van schrijven
Als schrijven iets is waar jij zo vaak als het maar kan mee bezig wilt zijn zonder dat iemand zegt wat en hoe jij het moet doen. Dan is dat een juiste reden om een blog te beginnen. Want een blog is er om op te schrijven en aangezien het jouw blog is kan je zelf bepalen waarover je het doet!

Zelf de touwtjes in handen willen houden
Een andere reden naast dat je van schrijven moet houden om een blog te beginnen is denk ik wel dat het iets waarbij je vaak zelf de touwtjes in handen hebt en kunt houden. Want jij bent de baas dus jij bepaald hoe vaak je iets post, hoe je dit in een blog giet en of je wel of niet een foto bij de blog plaatst. Kortom; jij hebt de touwtjes in handen.

Je creativiteit en gedachtegangen kwijt kunnen
Nog een reden waarom je een blog zou kunnen beginnen is omdat je je creativiteit of gewoon even je gedachtes op papier kunt zetten en de vrije loop kunt laten gaan. Hoe fijn is het om dit gewoon even te kunnen uiten op je eigen blog en er misschien nog wel andere mee kunnen inspireren of aan het denken kunnen zetten? Dit is denk ik wel één van de sterkste punten waarom je een blog zou moeten beginnen!

Ergens waar je enthousiast over bent willen delen
Voor de bovenstaande punten zou je, als je geen internet zou hebben of blog, ook nog wel een schriftje of notitieblok kunnen gebruiken. Maar als je een blog begint is dat op het internet. En internet is wereldwijd. En wereldwijd betekent dat – met uitzonderingen op de afgeschermde blogs – je het met andere kunt delen en je lezers er dus op kunnen reageren. Dus stel je bent nou ergens super enthousiast over en wilt het graag delen; waarom begin je dan geen blog? Al is dat misschien alleen maar jouw schrijfstijl die je graag wilt delen; het kan allemaal want het is jouw blog!

Meerdere hobby’s willen en kunnen combineren
Een andere hele coole reden om een blog te beginnen vind ik wel dat je hier meerdere passies kunt combineren. Een blog is namelijk een perfecte manier waar je veel dingen samen kunt laten komen. Ben je gek van HTML en mooie designs? Maak een blog; codeer hem (groot en deels) zelf en schrijf artikelen met bijvoorbeeld tips om jou enthousiasme te delen! Ben je gek op schrijven en fotografie? Begin een blog; vul jouw verhalen op met daarbij passende zelfgemaakte foto’s; hoe tof is dat! En ga zo nog maar even door. Bloggen kan namelijk zoveel meer zijn dan alleen maar schrijven!

Nieuwe mensen wilt leren kennen met dezelfde interesses
Omdat je op jouw blog vaak jouw interesses deelt kan het heel goed zijn dat je daardoor ook mensen met diezelfde interesses trekt. Want zij lezen jouw artikelen en laten misschien wel een reactie achter omdat ze hun ervaringen of mening over dat onderwerp willen vertellen aan jou. Sinds ik begonnen ben met bloggen heb ik best wel al aardig wat bloggers ontmoet. En hoe tof is het dan om er een échte vriendschap aan over te houden en dezelfde interesses – en dus alleen maar gesprekken over dat onderwerp te kunnen voeren zonder dat het verveeld -  te kunnen delen? Wil je nieuwe mensen leren kennen? Maak een blog over iets waarvan jij heel veel weet of gewoon over wilt vertellen en kijk wat er gebeurt als je dit onder de mensen brengt! Je bent vast niet de enige!

In je vrije tijd  je ‘nuttig’ willen voelen
Dit is misschien niet de perfecte reden om een blog te beginnen aangezien je dan waarschijnlijk helemaal niet meer ‘niks’ kan doen terwijl dat ook wel eens goed is. Maar.. omdat er best wel veel bij een blog onderhouden komt kijken – artikelen schrijven, foto’s schieten/maken, contacten onderhouden, social media ect – heb je eigenlijk altijd wel iets te doen tijdens je vrije tijd! En als het goed is heb je hier dan plezier en zin in omdat je het leuk vind; wat maakt het dan nog uit dat je hier 95% van je vrije tijd insteekt? Jij verveeld je immers nooit!

Waarom ben jij ooit een blog begonnen?
En staat er misschien nog iets niet bij wat voor jou van toepassing was dat je met je blog begon? 

5 opmerkingen

 1. Met mijn passie voor koken en schrijven was de stap naar een blog best wel logisch. Toch heb ik een hele tijd kookblogs (en andere blogs) gevolgd voordat het kwartje viel. Nu is het de leukste hobby van de wereld :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuk artikel, zeg! Veel leuker dan alle negatieve adviezen als het gaat om bloggen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk artikel! Herkenbaar ook, bijna alle putnen zijn van mij op toepassing haha. :D

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk artikel!! Heel erg herkenbaar ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben een blog begonnen omdat ik graag schrijf . Intussen al meer dan een jaartje bezig en ik zou het niet meer kunnen missen!

  BeantwoordenVerwijderen