Bloggen | 6x tips om een druk leven een blog te combineren

Het nieuwe schooljaar is weer van start gegaan. En dat merken we allemaal; dagen zitten weer vol gepropt want we moeten dit, dat, zo en zus én we willen (als blogger zijnde) daarnaast nog tijd overhouden om nieuwe artikelen online te kunnen zetten. En ik kan je vertellen; dat is niet niets. Daarom vandaag een aantal handige tips om dit wel te doen én genoeg aandacht aan andere dingen (like school) te kunnen besteden.


Bepaal de dagen dat er iets online komt
Hoewel ik al vaker geroepen heb dat het er vooral om gaat dat je het bloggen leuk vind en dat het niet om met ‘moeten’ moet gaan, ben ik wel van mening dat er enige regelmaat in moet zitten. Niet perse voor je lezers (al is dat natuurlijk wel fijn), maar vooral omdat je via die weg zelf ook het overzicht het beste weet te houden. En of dat dan dagelijks, 5 keer per week, om de dag of 3 keer per week is; dat kun en mag je helemaal zelf bepalen. En dat is dan ook weer een fijn puntje aan het hebben van je eigen plekje op het wereld wijde web; jij bent de baas dus jij bepaald het!

Plan vooruit
Eén van de dingen dat mij helpt om mijn blog te combineren met school, stage en werk is wel het vooruit kunnen plannen. Ik probeer meestal de drie artikelen die er per week online komen van te voren uit te denken en deze op zondag (meestal) helemaal uit te werken en klaar te zetten. Doordat ik meestal globaal heb bedacht wat voor artikelen ik die week online wil hebben, heb ik het overzicht en weet ik wat ik die week nog verder aan die artikelen kan doen. En de ene keer lukt dit beter dan de andere keer. Soms heb ik ook 3 artikelen wel klaar staan qua tekst maar moet er bijvoorbeeld alleen nog een foto bij de avond van te voren. Maar ik heb ook wel eens weken dat ik qua artikelen er helemaal niet naar om hoef te kijken omdat het allemaal al ingepland staat. Net zoals bij het vorige puntje; jij bent de baas.

Houd een lijstje met ideeën bij
Ik denk dat dit wel een cliche achtige tip is, maar toch vind ik dat hij hier thuis hoort; want hoe meer ideeën jij op schrijft hoe fijner en makkelijker het vooruit plannen wordt. Ik heb zowel een schriftje waar ik plotseling opkomende ideeën in op schrijf als een lijstje in mijn telefoon die ik regelmatig aanvul. Als ik dan even geen inspiratie heb kan ik dat lijstje er even bij pakken en meestal borrelt er dan wel weer wat op. Zo ook dit artikel trouwens!

Haal oude artikelen onder het stof vandaan
Ook nog een leuke en handige tip voor als je weinig tijd of inspiratie hebt; kijk of je oude artikelen die, bijvoorbeeld meer aandacht verdienen, onder het stof vandaan kunt halen. Of juist artikelen die voorheen goed zijn ontvangen; zet ze nog een keer in de spotlights en bereik er weer nieuwe lezers mee. Dit doe ik ook nog wel eens door hem opnieuw op social media te delen. Dan komt er misschien niks online, maar kunnen je lezers nog wel genieten van jouw schrijfsels!

Maak het geen moeten
Waar ik in het afgelopen jaar wel makkelijker in ben geworden is dat als het niet lukt, lukt het niet. Klaar. Punt. Uit. Heb je geen tijd om die blog morgen online te krijgen of krijg je de hele week totaal niks uit je vingers? Is het eindelijk mooi weer en heb je geen zin om achter je laptop te klimmen? No problem; zodra het er weer is ga je vast als een speer, maar nu lukt het niet dus laat het lekker. School en werk is belangrijker als je blog een hobby is. Ga het niet pushen want dat werkt én niet lekker én je krijgt er (meestal) geen goed gevoel bij. En dat laat het jouw dan weer voelen als ‘moeten’ en zolang je bloggen als een hobby doet is dit naar mijn mening geen ‘moeten’. En een geruststelling; als mensen jouw blog leuk vinden komen ze vanzelf wel weer terug. No worries!

En voor als je niet dagelijks blogt;
Nog even een andere fijne tip tussendoor voor als je, net zoals mij, niet dagelijks blogt; gebruik social media op de dagen dat er niks online komt om toch je blog een beetje te laten lopen. Als je bijvoorbeeld naar mijn blog én Facebook pagina kijkt dan zie je dat - 90% van de tijd - de dag na dat het artikel hier op LBF online is gekomen hij op Facebook verschijnt. Zo vul ik de dagen dat er niks online komt op en komen er meestal toch nog wel wat bezoekers langs!Welke tip vind jij het fijnste werken?

En hoe combineer jij jouw drukke leven met school/werk/stage?

4 opmerkingen

 1. Ik probeer ook zo veel mogelijk in te plannen, zeker nu 'k fulltime werk & na 't werk geen zin heb om nog een artikel uit te tikken. 'k Probeer ook wat regelmaat in m'n blog te steken, maar dat lukt niet elke week even goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is geen moeten, hele goeie! Daar leef ik bij. Het moet een (leuke) hobby blijven!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het vooruit plannen vind ik zelf niet heel lastig. Maar mij er ook echt aan houden is een ding. Ik heb gelukkig genoeg ideëen in mijn hoofd maar soms heb ik er nog wat moeite mee om er ook echt tijd voor te maken

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik gebruik al je tips eigenlijk wel. Ik wil 3x per week een artikel online hebben, ma/woe/vrijdag. Dit schrijf ik vaak op dinsdag (mijn vrije dag) allemaal vooruit. Ook schrijf ik al mijn ideeen op, zo heb ik in een word bestand al heel veel ideeen. Soms als ik ergens zit (trein of lange auto rit) begin ik alvast met het tikken van een blog, in een notitie op mijn telefoon. Wat ik dan heb kan ik zo per email versturen en knap plak en het staat gepland.

  BeantwoordenVerwijderen