Personal | Bloggen: Heb schijt en doe het

Voor mijn opleiding ben ik verplicht om in dit laatste jaar deel te nemen aan het New Creative Starters event. Een event waar we met 250 leerlingen van verschillende creative opleidingen samenkomen. We kregen workshops en presentaties. Zo was er een presentatie van Derek Otte een geweldige spreker en spoken word artiest die mij aan het denken zette. 

Ik heb deze dagen verschillende workshops en lezingen gevolgd. Hoewel ze allemaal een totaal andere inhoud hadden, hadden ze toch twee dingen gemeen; het ging om ondernemen -want dat is waar dit event voor is gemaakt- én het komt er bij allemaal op neer dat je het gewoon moet doen.

Heb schijt 
Toen het voor de 65ste keer nogmaals door Derek Otte, tijdens weer een ontzettend toffe presentatie, werd duidelijk gemaakt besefte ik; dit is met alles. Het is gewoon écht met alles dat je, als je iets wilt of ergens over droomt, je het gewoon moet doen en schijt moet hebben aan andere. 

Als je er eens goed over na gaat denken is het ook gewoon logisch; want als jij niet uit je comfort zone stapt gaat het niet lukken en gebeurt er niks. Maar als jij bijvoorbeeld droomt om een blog te starten en dit ook daadwerkelijk gaat doen dan weet je pas of het lukt en of het wat voor jou is.

Door de presentaties heen werd me nog iets duidelijk want meerdere sprekers lieten het vallen; je moet namelijk ook gewoon schijt hebben aan wat andere zeggen. Zo vertelde Derek dat hem in de derde klas door een leraar was verteld dat hij niet verder als vuilnisman zou komen. Maar kijk nu.. Hij heeft schijt gehad aan dat ene moment en is zijn droom achterna gegaan. Hij is een van de beste spoken word artiesten van Nederland, bracht vorig jaar zijn eerste dichtbundel uit en is huisdichter bij FunX. Hij is niet in dat hoekje gekropen maar is het gewoon gaan doen. Hij is met de woorden gaan spelen, heeft zijn droom gevolgd en zo laten zien dat je, als je een droom hebt, deze gewoon kunt volgen als je het écht wilt! 



Volg je droom, heb schijt en be there
En dan moet je ook gewoon schijt hebben aan de hoeveelheid andere blogs die er al zijn en vooral gewoon doen wat goed voelt en niet bang zijn (en dus schijt hebben) voor wat andere dan wel misschien niet allemaal van jou denken! Als jij - in dit geval - graag een blog wil starten; wie houd jou tegen? Of in het geval van het event; een eigen bedrijfje wilt beginnen met iets creatiefs waar jij goed in bent; wie is die buurvrouw die tegen jouw durft te zeggen dat je dat niet zou kunnen of dat je maar gewoon iets 'veiligs' moet kiezen? Dus ja, eigenlijk is het gewoon heel simpel; heb schijt en volg je dromen! 

En als ik dit zo terug lees kan mij eigenlijk bij dat schijt hebben en je droom volgen volledig aansluiten. Ik bedoel; tegen mij is ook ooit gezegd dat ik niet verder als de praktijk niveau (niks mis mee overigens alleen ik wilde meer dan dat) zou komen. Maar ik heb op dat moment schijt gehad en loop nu met bijna twee MBO diploma's op zak (niveau 3 heb ik al & 4 hoop ik tegen de zomer overhandigd te krijgen). 

Mij is de laatste dagen wel duidelijk geworden wat mij te doen staat; kijken wat ik écht wil, de puntjes op de I zetten van het plan dat ik in mijn hoofd heb en het gewoon gaan doen! En dat omdat ik net zoals Derek en alle andere sprekers en workshopleiders schijt ga hebben en mijn droom achterna wil gaan! En als jij nog twijfelt over het starten van een blog of iets anders; HEB SCHIJT, JUST DO IT! 

Ben jij iemand die makkelijk schijt kan hebben aan wat andere misschien wel niet allemaal zullen denken of zeggen of kan jij je daar wel makkelijk bij neerleggen? 



7 opmerkingen

 1. Schijt hebben aan andere gaat me gelukkig al jaren goed af :D Ik moet dan altijd denken aan Bon Jovi met: It's my life :D

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat goed! En inderdaad (ik heb even het nummer op moeten zoeken en luisteren) maar het klopt precies!

   Verwijderen
 2. Een heel goed artikel! Ik vond het in het begin echt lastig ook ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik denk veel te veel na en volg veel te veel de rest.. :/ Een groot minpunt van mij..

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat leuk dat je hier nu zelf ook een blogpost over geschreven hebt! You go girl!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat event had me best interessant geleken! Behalve als je 100x hetzelfde hoort natuurlijk.

  Maargoed, leuk artikel! Mijn ouders is ooit verteld door een leraar dat er niks van me terecht zou komen en nu ben ik lekker bezig met mijn opleiding en heb ik grootste (ok, niet zo heel groots) dromen! Het schijt hebben en gewoon doen moet ik nog even aan werken, maar dit artikel heeft me wel aan het denken gezet. Ik ga er gewoon mee aan de slag! Thanks!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Yay! Yo go girl! Jij gaat die opleiding gewoon rocken!

   Verwijderen